Profesyonel Hassasiyet

 

Günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken önemli şeylerden birisi de kavramları sadece seslendikleri harflerle değil içerikleri ile idrak edebilmektir. Kusursuzluktan münezzeh olduğumuz gerçeği söz konusuyken, mükemmeliyetçilikten bahsetmemeliyiz mesela. Yine de bu kavramı karşılayabilecek veya bu kusursuzluğa yaklaşmamızı sağlayabilecek kavramları idrak etmeliyiz. 

Profesyonellik! Tanımı nedir derseniz, bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan ustanın, ustalaşmış kişi olma durumu. 

Elbette kazanç sağlamak denildiği zaman, standart bir yurdum insanı olarak hepimizin aklına maddi kazanç gelmektedir. Oysa profesyonelin yaptığı işin karşılığında tek kazancı, para değildir. Örneğin tecrübe kazanır, yeni bakış açıları kazanır, işinde asla tamamen ulaşamayacağını bilse de kusursuzluk noktasına bir küçük adım daha yaklaşır. 

Profesyonel hassasiyet ise bu düsturu yürütme hassasiyetidir. Dediğim gibi kavramlar önemli, bu zamana kadar kalemden çıkmış pek çok yazıda “iş”ten bahsettiğimde, herkesin gözünün önüne bir meslek gelmektedir. Oysa iş hayattır. Yaşamak da belirli bir düsturu, yolu, yöntemi takip etmeyi gerektiren bir iştir. Nefes almak da, yemek yemek de, sohbet etmek de, kavga etmek de bir iştir. Sizi çevreleyen her olguya bu gözle bakabilmeniz zamanın ötesine geçebilmenizi, yapılmamışı yapabilmenizi sağlar. 

Kimseye duygularınızdan mahrum kalın demiyorum. Aksine duygularını kontrol eden, bu konuda profesyonellik sergileyebilen kişinin önümüzde bizi beklemekte olan teknolojik kıyametten sağ çıkabileceğini iddia ediyorum. Zira sürekli kötülenen “makineleşmek” mefhumu aslında her alandaki işverenlerimizin bizden beklediği şeylerden birisi. Bir yandan “biz robot değiliz, hislerimiz var denilirken” öbür yandan robotların, makinelerin “profesyonellikleri” sebebiyle insanın yerini aldığı bir devrin başındayız. 

Çağımız, robotların, makinelerin, bilgisayar programları ve yazılımlarının insanın yaptığı her “işi” elinden almaya başladığı bir çağ. Hani yaşamak da bir iş demiştim ya, işte robotların bu işi bile alıp, “siz bir küvezde hareketsiz yatın, biz size yaşıyormuş gibi hissettiririz” diyebileceği bir zamanın başlangıcındayız. 

Aman eve gidip de mutfak robotunu çöpe atarak, onun yaptığı işleri yapın demeyeceğim. Profesyonellik, yeri geldiğinde herkesin başaramayacağını başarmaktır. Mutfak robotunun yapamayacağı bir şeyi bulmak için hep birlikte; 

Okuyalım, yazalım, akledelim! 



Mart 2018